SEO marketing: ontsluit het volledige potentieel van uw zoekanalyses

Photo illustrating SEO

Veel marketeers bouwen hun marketingstrategie op rond de visie van het bedrijf, de bedrijfsdoelstellingen, de lancering van nieuwe producten/diensten en de beschikbare budgetten. Maar hoe zit het met (potentiële) klanten? Waar zijn ze echt naar op zoek? Laten we samen bekijken hoe u waardevolle informatie over hen kunt verzamelen en uw marketingstrategie kunt verfijnen om deze “seo-vriendelijk” te maken met een maximale commerciële impact.

1) Hoe kan SEO-analyse bijdragen aan de ontwikkeling van uw marketingstrategie?

De ontwikkeling van een doeltreffende marketingstrategie vereist een goede kennis van de onderneming, de sector en de concurrentie, een degelijke marketingexpertise maar ook een flinke dosis flexibiliteit, om uw strategie gaandeweg aan te passen in een context van permanente verandering. Om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, moet u rekening houden met zowel de waardepropositie van het bedrijf als de verwachtingen van de klant.

Het meest uitdagende is vaak het verzamelen van externe gegevens om deze klantenbehoeften, seizoensgebondenheid, trends, enz. beter te begrijpen. Er bestaan verschillende technieken: online vragenlijsten, interviews, focusgroepen… Maar afgezien van de hoge kosten van deze analyses, bieden ze alleen een vast overzicht op een bepaald tijdstip en zijn ze daarom niet erg geschikt om trends vast te leggen.

Dit is waar SEO-analyse een interessant alternatief is.

Elke dag zoeken uw (potentiële) klanten naar producten, diensten en informatie op Google. Deze zoekopdrachten worden geregistreerd door de zoekmachine en worden voornamelijk gebruikt om beter te kunnen reageren op toekomstige zoekopdrachten en voor reclamedoeleinden. Het is echter ook mogelijk strategische informatie uit deze zoekopdrachten te halen, en zo de verwachtingen, behoeften, frustraties of motivaties van uw prospects beter te begrijpen.

Het is alsof u kunt doordringen in de hoofden van uw potentiële klanten. De heilige graal van elke marketeer. Onrealistisch? Niet zozeer…

Google Zoekstatistieken (2021): 17+ Feiten die je moet weten (firstsiteguide.com)

SEO marketing: ontsluit het volledige potentieel van uw zoekanalyses 1

2) Hoe deze gegevens te gebruiken?

Gegevens verzamelen over de kernthema’s voor uw activiteit

Met Google Keywords Planner (als u adverteerder bent) of professionele SEO-software zoals Semactic, kunt u waardevolle gegevens verkrijgen over de zoekopdrachten die in Google worden ingevoerd. In het eerste geval krijgt u informatie over de zoekvolumes (= aantal maandelijkse vermeldingen van een trefwoord in Google) en het niveau van de SEA-concurrentie (d.w.z. de concurrentie voor dit trefwoord op het niveau van betaalde advertenties).

Semactic geeft u ook andere belangrijke informatie zoals de SEO-concurrentie (zijn er veel websites die op het beoogde trefwoord zijn gepositioneerd, en zijn ze goed geoptimaliseerd) en het SEO-potentieel. Wij hebben onze eigen SEO potentiële KPI ontwikkeld op basis van zoekvolume, organische concurrentie en betaalde concurrentie.

Deze gegevens zijn essentieel omdat ze u in staat stellen zoektrends te kennen, te anticiperen op pieken in de vraag, de positionering van uw online concurrenten te begrijpen en uw marketingacties dienovereenkomstig te plannen.

In ons voorbeeld kunt u zien wanneer mensen het meest op zoek zijn naar een projectontwikkelaar (“promoteur immobilier”) in België. Dit toont ons een piek in de maand juni die interessant zou kunnen zijn om te vangen via een mededeling, evenement of speciale actie.

SEO marketing: ontsluit het volledige potentieel van uw zoekanalyses 3

In het geval van e-commerce kan deze informatie zelfs worden gebruikt om te anticiperen op de verkoop en het voorraadbeheer.

Maar laten we een stap verder gaan, met categorisatie per thema. Als u trefwoorden die van belang zijn voor uw bedrijf koppelt aan verschillende categorieën (“labels”), kunt u een spinnenwebgrafiek maken om te visualiseren welk thema het belangrijkst is om aan te werken.

In het onderstaande voorbeeld hebben we de strategische positionering van onze concurrenten geanalyseerd op basis van Google rankings. Maar u kunt dat ook doen op basis van het zoekvolume van de trefwoorden, het concurrentieniveau, het SEO-potentieel, enz.

SEO marketing: ontsluit het volledige potentieel van uw zoekanalyses 5

In één oogopslag zien we de sterke en zwakke punten van elk van hen.

Door over deze gegevens voor uw verschillende markten te beschikken, krijgt u een schat aan inzichten waarmee u uw marketingstrategie kunt voeden.

Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die u met deze informatie kunt beantwoorden:

  • Wat zijn mijn sterke en zwakke punten in termen van online zichtbaarheid?
  • Wat is het potentieel (de vraag) voor dergelijke producten of productcategorieën?
  • Wat is de concurrentie op deze verschillende producten / productcategorieën?
  • Wanneer moeten we communiceren en over welk product/dienst
  • Op welke producten/diensten moeten we ons richten?
  • Welke thema’s moet ik integreren in mijn inhoudsstrategie voor maximale zichtbaarheid?

Sleutelwoorden onderzoek: een belangrijke stap in het benutten van deze strategische informatie

Om dit resultaat te bereiken, is de eerste stap het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van uw markt, uw website, uw concurrenten en uw SEO persona (“ideale” klanten). Met deze analyse kunt u de sleutelwoorden identificeren waarvoor uw bedrijf oplossingen of relevante informatie kan bieden.

Als u het potentieel van uw zoekwoordenonderzoek ten volle wilt benutten, adviseren wij u om ten minste 500 relevante zoekwoorden te identificeren, zodat u een nauwkeuriger overzicht krijgt van de belangrijkste thema’s voor uw sector. U moet er ook aan denken om deze zoekwoorden te categoriseren, zodat u ze kunt sorteren en inzichten krijgt die echt nuttig zijn voor uw SEO-marketing.

Voorbeeld van trefwoordonderzoek en categorisatie

SEO marketing: ontsluit het volledige potentieel van uw zoekanalyses 7

Er zijn verschillende gratis manieren om u te helpen interessante trefwoorden te vinden. Hier zijn er een paar:

  • De bekendste: Google Keyword Planner (hierboven genoemd) kan u ideeën geven voor zoekwoorden die verband houden met de zoekwoorden die u invoert. U moet echter zelf adverteerder zijn om toegang te krijgen tot deze informatie.
  • Ubersuggest: biedt u dezelfde soort informatie als Keyword Planner, maar de gratis versie beperkt het aantal zoekopdrachten en de te analyseren markten (niet beschikbaar voor de Belgische markt, bijvoorbeeld).
  • Je kunt je ook laten inspireren door Google Autocomplete: suggesties die de zoekmachine geeft wanneer je een zoekopdracht begint te typen.
SEO marketing: ontsluit het volledige potentieel van uw zoekanalyses 9

In dit voorbeeld, wanneer we “promoteur” typen, suggereert Google andere interessante termen zoals “promoteur immobilier Belgique”, “promoteur immobilier namur”, enz. Deze suggesties zijn gebaseerd op uw locatie, uw zoekgeschiedenis en ook het volume van gerelateerde zoekopdrachten.

  • De website van uw concurrenten. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het wordt soms vergeten: uw concurrenten positioneren zich ook op thema’s die voor u interessant kunnen zijn. Aarzel niet om hun site te raadplegen om u op nieuwe ideeën te brengen.
  • Met AnswerThePublic ten slotte kunt u de vragen bekijken die potentiële klanten op Google stellen met betrekking tot een bepaald thema.

Gebruikt u deze inzichten in uw SEO-marketing?

U heeft nog geen geavanceerd sleutelwoorden onderzoek uitgevoerd om uw SEO marketing te ontwikkelen? Wilt u profiteren van deze schat aan informatie om uw strategie te verfijnen en u te onderscheiden van de concurrentie? Bij Semactic voeren we een diepgaande analyse uit van uw belangrijkste thema’s die we rechtstreeks in onze SEO-software integreren. Hierdoor krijgt u voortdurend bijgewerkte, verwerkte en geformatteerde informatie, zodat u het volledige potentieel ervan kunt benutten.

Neem contact op met het Semactic team om uw SEO marketing strategie te bespreken.

Kevin Coppens

Kevin Coppens

Kévin begon zijn carrière als financieel auditor bij PWC en richtte zich daarna op digitale marketing met een specialisatie in web analytics. Al snel kreeg hij de functie van Head of Analytics, die hij opbouwde en ontwikkelde met het oog op permanente innovatie. Nieuwsgierig en creatief, Kévin is onverzadigbaar als het gaat om het vinden van nieuwe ideeën voor klanten. Zijn leergierigheid heeft er onder andere toe geleid dat hij zich al op jonge leeftijd heeft bekwaamd in coderen, een vaardigheid die essentieel is geworden voor iedereen die een actieve rol wil spelen in de digitale wereld. Als ondernemer in hart en nieren heeft hij in 2016 zijn eerste start-up opgericht en volgt hij alles wat met ondernemerschap te maken heeft op de voet.

Register to our newsletter

Related Posts

Let us personalize your experience!

We’re excited to offer you a custom-made free trial of our product, handcrafted by our experts to ensure you enjoy the best possible experience. To get started, simply share your contact details with us and our dedicated team will reach you & set up your account, fine-tuning it to match your preferences and requirements.

Picture illustrating the demo of the Semactic SEO tool

Laat ons uw ervaring personaliseren!

We zijn verheugd om u een op maat gemaakte gratis proefversie van ons product aan te bieden, handgemaakt door onze experts om u te verzekeren van de best mogelijke ervaring. Om te beginnen, deelt u gewoon uw contactgegevens met ons en ons toegewijde team zal u bereiken en uw account instellen en afstemmen op uw voorkeuren en vereisten.

Picture illustrating the demo of the Semactic SEO tool